Diplomàcia entre míssils

Molts cops alguns de nosaltres hem seguit les sessions a les Nacions Unides on els Caps d’Estat o delegats parlen un rere l’altre. Però més enllà de la via pacifica, entre salons i passadissos dels Parlaments, Assemblees o Consells, existeix una altra forma de fer diplomàcia, i és aquella per la qual, en temps de guerra o tensions, es consoliden aliances o fronts contra diferents enemics. Actualment, mentre el món està entre el conflicte de Ucraïna, la Guerra Civil Siriana o les expansions econòmiques en terres africanes. En un món que torna a ser bipolar si seguim en l’escalada de tensions, la diplomàcia entre míssils sembla que ha tornat al món.

Diplomàcia que sorgeix en les grans celebracions militars, d’importància transcendental tan a Xina com a Rússia, i on els aliats o futurs aliats d’aquestes potències tenen un pes significant. Més enllà del comerç o la diplomàcia en organismes de caràcter supranacional, cada any analitzar les autoritats que hi van mostra com anirà de certa manera el món. Si analitzem els països que van assistir a la Desfilada de la Victòria a Moscou el 9 de Maig, podem veure com Sudàfrica, Índia, Corea del Nord, Egipte, Bòsnia, Veneçuela i Cuba van participar aquest any però en el 2010. Sent tots ells actualment vinculats a Rússia a través de convenis o acords militars, energètics o de suport. Per altra banda, gran part dels països d’Europa i Estats Units, que havien anat al 2010, aquest any no van anar-hi.

Degut a que es tracta de la celebració de la Victòria de la Segona Guerra Mundial, països com Iran o Síria, qui mantenen un tracte cordial amb Rússia no assistissin a cap de les dues, ni al 2010 ni al 2015. Per tant analitzant-ho des del punt de vista diplomàtic, la no-assistència de les potències europees i Estats Units va demostrar un refredament de les relacions, on tot i celebrar-se actes diplomàtics el dia 10, a l’endemà de la desfilada, ja no era cap dia simbòlic o important pel país, tot i celebrar-se algun acte públic cerimonial.

El dia 3 de Setembre, Xina celebrava el 70º Aniversari de la Victòria sobre Japó, sent l’ultima desfilada de les celebracions respecte la Segona Guerra Mundial o la Segona Guerra Sino-Japonesa. El Secretari General del Partit Comunista de Xina i President de la República Popular de Xina, Xi Jinping, va ser convidat el 9 de Maig a Moscou com a convidat d’honor del President Vladimir Putin, i seguint la cordialitat, aquest últim va ser convidat a Beijing.

També va ser convidat el Cap del Kuomintang però no com a Representant del Kuomintang o de Taiwan, sinó a títol personal. Un fet que pot demostrar certa cordialitat respecte al país, que tot i no reconeixes mútuament, un gest d’aquesta forma pot provocar que més endavant observem algun tipus de distensió en les relacions entre totes dues. Degut a la tradició militar de Xina és important centrar-nos en els països que van desfilar, al ser símbol d’amistat o proximitat al permetre que forces estrangeres desfilin junt amb les pròpies. En aquest cas, trobem tropes de Rússia, alidada de Xina; Sèrbia, Egipte, Kazakhstan, Tadjikistan, Kirguistán i Bielorússia, aliats de Rússia; Veneçuela, Mèxic, Cuba i Vanuatu; i després Laos, Cambodja i Pakistan, sent aliats de Xina. O el cas d’Afganistan sorprenent al món amb la desfilada de les seves tropes.

Com a conclusió, podem extraure que s’està forjant un canvi en les dinàmiques militars i països com Egipte, Pakistan, Mèxic o Afganistan, que degut a conseqüències històriques tenien vincles amb Estats Units de caire militar, ara facin un gir copernicà al respecte cap a Rússia o Xina.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s