Xina, en una nova revolució socialista

Xina torna a la palestra política, un espai del qual estava apartada per la polaritat dels mesos actuals on tot s’ha reduït a Rússia i a Estats Units, i només parlant del gegant asiàtic respecte a les manifestacions, cada cop més minoritàries, de Hong Kong. Si consultem les noticies de l’agència XINHUA podem veure com més enllà de la visió occidental, també trobem l’altre cara de la moneda.

El gegant asiàtic ha llençat el primer orbitador de prova per una missió a la Lluna, mentre s’anunciava la creació d’un nou Banc Asiàtic de Inversió en Infraestructures (AIIB, sigles en anglès),  format per Bangladesh, Brunei, Cambodja, Xina, la Índia, Kazakhstan, Kuwait, Laos, Malàisia, Mongòlia, Myanmar, Nepal, Omán, Pakistan, Filipines, Qatar, Singapur, Sri Lanka, Tailàndia, Uzbekistan y Vietnam. Per tal de potenciar una xarxa interconnectada entre les infraestructures d’aquests països sota el lideratge de Xina. En paraules del President Xi Jinping, actual president de la Xina: “La meva proposta de construir conjuntament el Cinturó Econòmic de la Ruta de la Seda i la Ruta de la Seda Marítima del Segle XXI també té com a objectiu aprofundir la cooperació econòmica entre els països asiàtics per fer realitat el desenvolupament comú.” Concloent amb un refrany xinès: “Per fer-te ric, primer has de construir el camí.”

Destacant en el camp polític, la conclusió de la Quarta Sessió Plenària del XVIII Comitè Central de Partit Comunista Xinès és una de les més destacades degut a la forta càrrega reformista, de transformació social i política que li espera al país en els pròxims anys. Extrets de la Agència XINHUA (23/10), els principals punts a tindre en compte d’aquesta Quarta Sessió Plenària han sigut:

– L’objectiu general és establir un sistema socialista d’administració segons la llei amb peculiaritats xineses i construir un Estat de dret socialista.

– Xina garantirà el lideratge del PCX en l’Estat de dret socialista amb característiques xineses.

– Les tasques principals són: perfeccionar el sistema jurídic del socialisme amb peculiaritats xineses amb la Constitució com a nucli, enfortir la implementació de la Constitució, promoure el maneig dels assumptes administratius segons la llei, accelerar la creació d’un govern regit per la llei , garantir l’administració imparcial de justícia, millorar la credibilitat pública judicial, promoure la consciència pública sobre l’administració segons la llei, enfortir la construcció d’una societat regida per la llei, intensificar la formació del contingent de professionals jurídics i enfortir el lideratge del PCX a l’hora d’impulsar integralment l’administració del país d’acord amb la llei.

– Per fer realitat l’Estat de Dret, el país ha de ser governat en concordança amb la Constitució.

– Ha de perfeccionar el sistema per garantir i supervisar la implementació de la Constitució.

– L’Assemblea Popular Nacional (APN, màxim òrgan legislatiu del país) i el seu Comitè Permanent han de jugar un paper més eficaç a l’hora de supervisar la implementació de la Constitució.

– Xina treballarà per crear un govern regit per la llei.

– S’ha d’establir un mecanisme de revisió de la legitimitat dels principals processos de presa de decisions dels governs, amb un sistema d’exigència de responsabilitats de per vida per a les grans decisions i un mecanisme de rastreig de les responsabilitats pel que fa a decisions errònies.

– Xina promourà integralment la informació pública sobre els assumptes governamentals.

– S’establirà un mecanisme de registre i exigència de responsabilitats d’aquells funcionaris que interfereixin en casos judicials.

– El Tribunal Popular Suprem (TPS) instal·larà talls de circuit i el país explorarà l’establiment de tribunals i fiscalies que superin les fronteres administratives regionals, i contemplarà que els fiscals presentin casos de litigi d’interès públic.

– El país enfortirà la protecció dels drets humans durant els procediments judicials.

– Xina tractarà de reclutar legisladors, jutges i fiscals d’entre advocats qualificats i experts en dret.

– El PCX millorarà el seu reglament i mecanismes interns.

– L’eficàcia de la implementació de l’imperi de la llei es convertirà en un indicador significatiu a l’hora d’avaluar la tasca dels funcionaris a diversos nivells, i s’afegirà al sistema de valoració del seu acompliment.

– És necessari enfortir l’administració de l’Exèrcit d’acord amb la llei i amb rigor.

– Xina garantirà la pràctica d ‘»un país, dos sistemes» i promourà la reunificació nacional d’acord amb la llei.

La consolidació del Partit Comunista serà transcendental per poder portar a cap aquestes reformes degut al gran poder i a la gran xarxa administrativa que ha anat tenyint durant anys, és per aquest motiu que només qui va crear la estructura política del país pot realment desmuntar-la i corregir-la aplicant la llei, i al mateix temps solucionant els problemes. La creació d’un Estat de Dret de caire socialista, amb un predomini de la Constitució i anant reduint a poc a poc el pes del Partit dins de la Justícia i de l’Administració Pública, evoca el país una revolució en ple segle vint-i-u.

Las organitzacions del Partit en les assemblees populars, governs, òrgans de assessoria política, aparells judicials i fiscalies acataran la llei i la faran complir a qualsevol jerarquia de poder. Segons el Secretari de la Comissió Central de Control Disciplinari (CCCD) del Partit Comunista de Xina (PCX), Wang Qishan, «Qualsevol funcionari corrupte que torni a les seves antigues pràctiques pagarà el preu. Seguirem exercint pressió sobre la campanya contra la corrupció, curant als arbres malalts i arrancant de socarrell els podrits”.

En conclusió, Xina ha començat de nou una revolució, però aquest cop, continuant el llegat de Deng Xiaoping de transformar el país, enfocat al s. XXI i als reptes que això planteja.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s