De l’“Habemus Papam” a Camarlenc

Tarcisio Bertone, després de set anys com a Camarlenc de l’Església Catòlica, al complir els 80 anys ha deixat de ser-ho degut a ser aquesta l’edat la que estableix la Constitució de la Santa Seu per “jubilar-se”. Cal destacar que existien tensions entre T. Bertone i el Papa Francesc.

El nou Camarlenc serà Jean-Louis Tauran, conegut per ser el Protodiaca del Vaticà, que va anunciar el “Habemus Papam” de l’actual Pontífex.

El càrrec de Camarlenc de la Santa Església Romana va molt lligat al Pontífex, degut a que aquest és qui exerceix de Cap d’Estat en moments de Seu Vacant, quan no hi ha Papa. Essent una de les figures més reconegudes públicament per ser el responsable de feines com ser qui trenca el segell de l’Anell del Pescador, nom que rep l’anell papal; tancar les portes de les dependències o estances privades del Papa; comunicar la mort del Papa a la Cúria Romana, al Degà del Col·legi de Cardenals i al Vicari General de Roma; essent aquest últim qui anuncia la mort del Pontífex a la població. En resum, les seves competències permeten a la Santa Seu i la seva Administració segueixin funcionant sense que aquest ocupi cap altre càrrec que el de Cap d’Estat sense exercir competències al no ser Pontífex.

Fent un resum dels càrrecs de Jean-Louis Tauran, començant al 1975 com secretari de la Nunciatura Vaticana a la República Dominicana i del 1979 al 1983 sent-ho al Líban, va entrar a formar part del Consell pels Assumptes Públics de l’Església i més endavant va participar a missions diplomàtiques a Haití, Beirut i Damasc. A més a més va participar en la Conferència de Seguretat i Cooperació Europea i a la Conferència de Desarmament a Estocolm al 1984. A partir de 1990 comença com a Secretari per les Relacions entre els Estats fins al 2003, després Bibliotecari de la Santa Església Catòlica fins al 2007, essent al mateix temps Arxivista de la Santa Església Catòlica, i acabant com a President del Pontifici Consell pel Diàleg Interreligiós.

El perfil del Cardenal Tauran és singular degut a la seva lluita contra el Parkinson, la lluita incansable en la defensa de les comunitats cristianes i en favor de la transparència del Vaticà. Tot i la malaltia, no ha renunciat a cap tasca, tot i sent una de les persones més destacades dels últims temps al denunciar la falta transparència dels comptes vaticans i sent dels més crítics sobre la gestió d’aquests. Al capdavant d’aquesta comissió, és un dels responsables indirectes que afloressin als comptes vaticans centenars de milions de euros. Destacar també la defensa de les comunitats cristianes d’arreu del món, però centrant-se fonamentalment en la persecució religiosa als països musulmans. Dintre del rol de l’Església en l’actualitat, podem ressaltar el que va inclòs al missatge al Consell Pontifici pel Diàleg Interreligiós a Puglia (Itàlia) on l’Església ha d’acceptar que la cultura ha canviat i s’han d’assumir nous desafiaments sense quedar-se bloquejats al passat, si no entenent i valorant el dia a dia.

Així doncs, el nou Camarlenc serà una persona pròxima a la seva gent, alhora contundent i a favor d’una Església quotidiana i més actual, tal i com sembla vol transmetre el Sant Pare.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s