I el món va escoltar a Haber

Existeix només una manera radical de preservar l’ésser humà. Sense armadures, tancs, avions o fortificacions de concret. La solució radical, senyores i senyors, es diu Pau!” Yitzhak Rabin

Aquest diumenge, dia que es complien 20 anys segons el calendari jueu de l’assassinat del Primer Ministre Rabin, més de 100.000 persones s’han concentrat a Tel Aviv a l’homenatge que li han rendit. Un fet que no pot passar desapercebut degut a la situació que afronta la societat israeliana aquests darrers dies. En un acte on el ex-President Bill Clinton va dirigir unes paraules fermes a favor de la pau i reivindicava l’esperit de Rabin per tal de solucionar el conflicte.

En el calendari gregorià, avui es compleixen els 20 anys de l’assassinat i és per aquest motiu que escric aquesta columna. Tal dia com avui de 1995, després d’un míting per la Pau, un extremista israelià disparava contra el Primer Ministre causant-li la mort poc després a l’Hospital Ichilov, prop del lloc on havia succeït. Tothom estava atent a qualsevol noticia que informés al respecte, i el món va escoltar a Haber. Eitan Haber era la persona va escriure alguns dels discursos més importants de Rabin, i formava part del Gabinet que gestionava les negociacions amb Jordània i un any després els Acords d’Oslo.

El Govern d’Israel anuncia en la consternació, amb gran tristesa, i en un profund dolor, la mort del primer ministre i ministre de Defensa, Yitzhak Rabin, assassinat per un assassí, aquesta nit a Tel Aviv. Que la seva memòria sigui beneïda.” Va anunciar Haber als mitjans, marcant-se així el dia 4 de novembre com un dia de dol per a la història d’Israel.

Al seu funeral van assistir Shimon Peres (aleshores Primer Ministre de facto i Ministre d’Assumptes Exteriors de facto) Bill i Hillary Clinton, George H. W. Bush, Jimmy Carter, Hosni Mubarak, el Rei Husein de Jordània ( qui al seu discurs el va acomiadar referint-se a Rabin com un germà), Helmut Kohl, Jean-Claude Juncker (aleshores Primer Ministre de Luxembourg), Boutros Boutros-Ghali (Secretari General de les Nacions Unides) i Felipe González, entre altres altes autoritats de la Lliga Àrab i dels països amb qui Israel mantenia certa hostilitat com Marroc, Qatar o Oman.

Des d’un punt de vista global, Yitzhak Rabin és un personatge que forma part, juntament amb Bashir Gemayel i Anwar El-Sadat, dels polítics assassinats que van optar per la pau en el conflicte arabo-israelià. Una llista on també cal destacar els més de cinc atemptats contra Hosni Mubarak, ex-President d’Egipte, o els atemptats contra el Rei Husein de Jordània, sent tots ells arran dels acords i futurs amb Israel, que gairebé els hi costen la vida a tots dos dignataris.

A vegades es llencen consignes que apunten que Israel mai ha tingut voluntat d’arribar a una pau duradora per tal d’acabar amb els conflictes que esclaten un rere l’altre, figures com Rabin, Beguin o Peres demostren el contrari. Actualment, des de la promoció de valors en pro d’horitzons comuns entre palestins i israelians, el ex-President Peres va aconseguir ajuntar a totes les autoritats religioses, jueves, druses, musulmanes i cristianes, perquè condemnessin la escalada de violència que està vivint aquests dies Israel, i ho va aconseguir.

En definitiva, cal fer grans passos si es vol seguir l’esperit de Rabin, un esperit que es reivindica des de fa molt de temps però no troba polítics a l’alçada de les circumstàncies. La falta de autoritat sobre els propis territoris palestins i la seva gent per part d’Abbas i la polarització de la societat israeliana, fan que fora de la retòrica arribar a solucions estables serà complicat.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s