“I un camí es va obrir al futur”

Si volguéssim resumir la història de Kazakhstan en poques paraules el més oportú seria dir que han passat de pobles nòmades a ser un dels actors més rellevants al cor d’Euràsia, amb importants vincles amb Xina i Rússia s’ha convertit en un protagonista més en aquest joc geopolític ple d’entramats i lligams entre països. Essent una de les repúbliques soviètiques més grans i més importants pels seus recursos naturals, ha estat determinant la necessitat de posar-se al dia i buscar actualitzar tot el seu sistema econòmic per tal de no enrederir-se competitivament, un fet destacable i transcendental per entendre la situació actual.

Amb una economia històricament agrària, durant l’etapa soviètica va ser un important focus de recursos com petroli, minerals, gas, i aprofitant la seva situació geogràfica, va ser a la ciutat de Baikonur on es van portar terme els projectes “Soyuz” i gairebé tot el programa espacial soviètic incloent el llançament de l’Sputnik o Yuri Gagarin. Un cop dissolta la Unió Soviètica, el país es va bolcar amb la innovació i el sector dels serveis, essent avui, segons les estadístiques nacionals, el que ostenta un pes del 52% de l’economia del país. Després de traslladar la capital a Astana, el país va entrar en una nova dinàmica de projecció internacional, com podem veure amb exemples com l’equip Astana al Tour de França o l’important creixement de les relacions internacionals arribant a obtindré la seu de la Exposició Universal de l’any 2017 que abordarà l’assumpte de les energies renovables.

Cal destacar també el paper del projecte Kazakhstan-2050 que tracta sobre la planificació d’una reforma completa del país per situar-lo entre els més importants i amb els nivells de vida més elevats del món intentant obtenir un PIB per càpita de 60.000 dòlars, aproximadament com Noruega.

Apart de l’economia, un aspecte a destacar del país es la característica social del mateix on hi habiten multitud de cultures i ètnies, un fet important doncs no existeix conflicte entre elles gràcies a l’estructura constitucional de l’Estat que els hi dona el mateix pes a totes, fent-lo més atractiu pels fluxos migratoris interns que es donen entre les diferents zones per qüestions climàtiques. Hem de tindre en compte que encara hi ha nòmades al país, que son totalment respectats com ho poden ser les tribus d’esquimals del Canadà o les de cosacs a Rússia. Tot i ser un país llunyà i semblar inhòspit, te un teixit de vida completament dinàmic amb contrasts únics al món; des dels camps de blat tradicionals, passant per les industries pesades d’urani o els alts forns d’acer, que fan que sigui un motor que a llarg termini pugui competir amb països com Rússia o els Estats Units.

Com a punt per concloure, cal remarcar que Kazakhstan forma part dels països de la Comunitat d’Estats Independents, i que és un dels promotors de crear una unió entre tots els països que foren repúbliques soviètiques per tal de competir econòmicament amb la Unió Europea, els Estats Units o els països del Mercosur.

Si recordem que va ser un dels països més nòmades i remots del món durant segles i ara vol ser un dels més punters en els pròxims 20 anys, és possible que dintre de poc, s’afegeixi una K entre les sigles dels BRICS, però això, benvolguts lectors, no ho podrem saber fins que no passi.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s