“Ara l’Hivern del nostre descontentament”

Evocant a la idealització de la decadència i recordant el primer vers de la tragèdia “Ricard III” de William Shakespeare: “Ara l’Hivern del nostre descontentament s’ha transformat en un gloriós estiu per aquest sol de York, i tots els núvols que pesaven sobre casa nostre, jeuen sepultades a les profundes entranyes de l’Oceà.”

Rússia ha cancel·lat el projecte South Stream per arribar a Hongria, Sèrbia i gran part dels països de l’Est, quasi la seva totalitat incloent els del sud. Confirmat per la empresa que el portava a cap, Gazprom, el South Stream deixarà de ser existent com a tal i ara faran arribar el gas per Turquia fins a la Unió Europea.

Fins a aquest punt cap problema, però l’empresa russa renuncia a posar cap infraestructura dins del territori de la Unió Europea, fent que aquesta sigui la que el distribueixi des de la frontera turca fins a les llars dels Estats membres, i això si que és un seriós problema degut al pes que té el gas rus dins la UE, degut a que si Ucraïna no paga el que li correspon per avançat, la UE deixa de rebre gas si no efectua el cobrament abans i no l’envia als països per on passat, degut a que no existeix mecanisme per enviar el gas a l’inrevés. Per exemple, si Ucraïna no efectua el pagament del gas, Rússia pot enviar-ne a Alemanya, Polònia, o a qualsevol altre país però aquests no poden enviar-li a Ucraïna, i si Rússia detecta que això passa, tanca el subministrament, sense que cap metre cúbic de gas passi pel país veí. A més a més, Ucraïna es va negar a seguir permetent que el gas rus passés pel seu país.

Degut a això, suposa una greu crisi energètica la cancel·lació d’aquest projecte, doncs estem al mes de desembre i s’acosta un hivern fred i llarg als països afectats per aquesta mesura. La Unió Europea no pot fer front actualment degut la situació econòmica a un projecte d’aquestes característiques i alguns països, com Sèrbia o Hongria, es veuen molt afectats, degut a que gran part de la infraestructura pertany a Gazprom. Així doncs, s’espera un hivern de descontentament als països de l’Est, incloent Bulgària, que deixarà d’ingressar milions d’euros per permetre el pas del gasoducte.

Recordem que als principis del conflicte d’Ucraïna, la Unió Europea va amenaçar a Rússia dient que tindrien problemes amb el South Stream si el conflicte seguia, hem vist que la situació ha donat la volta i és Rússia qui cancel·la el projecte tancant de cop una porta, provocant que la porcellana fina de la diplomàcia europea oriental es fracturi una mica més. Després de les eleccions a països com Moldàvia, les continues advertències de Hongria o el Regne Unit, i les tensions provocades entre els ciutadans dels diferents països afectats per les sancions, tot està delicadament abordat a Brussel·les, on la Comissió nega qualsevol problema.

Per tant, allunyant-nos i mirant aquest fet en perspectiva, podem veure com Turquia està girant a favor de Rússia en comptes de imposar les sancions que li ha dictat la Comissió que li posi a la Federació. Un fet important doncs la república d’Erdogan té en tràmit poder entrar ser membre de la Unió Europea.

Com a conclusió podríem dir que Rússia i Turquia han establert un nou vincle comercial, i per altra banda, que la Comissió Europea està impulsant a la gent a sortir als carrers contra ella resultat de tallar-li el gas, provocar milers d’aturats del sector agrícola i industrial, entre altres.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s